Statistikens svagheter för en "Late Bloomer"

Inom hockeyns värld har du en beroende-ställning till din statistik. Vill du klättra i seriesystemen så bör du i princip vara övertygande poängmässigt i den serien/nivån du befinner dig på. Speciellt som en trägel som försöker uppnå epitetet "late bloomer" är det ännu viktigare. Om du är en av de största talangerna å spelar bra redan i unga år tex med ditt J18 eller J20 lag i någon av de nationella "elitserierna". Om du går på ett hockeygymnasium har du väldigt bra förutsättningar, om du kommer in som första års B-junior direkt efter du gått ut högstadiet så har du i princip fyra år på dig att bevisa att du förtjänar en plats i klubbens a-lag.

Om du inte lyckas med detta på dom där 4:a åren kommer det dock bli väldigt mycket tuffare att avancera i seriesystemen. När du är en del av ett "utbildningsprogram" och dessutom ung å utvecklingsbar så vill ju såklart klubben alltid göra allt för att du ska kunna bli en kugge i deras representationslag senare. Efter du blivit för gammal för J20 åldern så är det ju alltså vid 20 års ålder division 1 spel som är det bästa och det som de flesta som vill satsa vidare spelar. Inget ont om division 1, tvärt om tycker jag det är häftigt att vi i ett så pass litet land som Sverige kan ha så pass många bra lag i vår tredje liga. Det är dock en stor utmaning att komma upp i allsvenskan från division 1. Det som ofta händer är att J20-spelare från Superelit, som är vana att bli drillade väldigt seriöst å proffsigt är väldigt bra, sin första eller ett par säsonger för att sedan bli en "medelsvensson". Ofta pga att det inte längre ställs några krav va gäller ex. fysträning, individuell teknikträning, mental stöttning med mera som man oftast har på schemat under juniortiden. Men är man verkligen färdigutvecklad på dom här planen som 20-åring? Absolut inte. Har man nått sin högsta möjliga potential som 20-åring? Absolut inte, iaf inte om man fortsätter å jobbar på att bli bättre...

Det är väldigt vanligt att man blir bekväm å lathet, skapar lathet, precis som att engagemang å aktivitet skapar det motsatta. Därför stannar många va utvecklingen å blir inte särskilt mkt bättre än vad man var vid 20-års åldern. Vet man om detta dock, å har det i skallen, så att man medvetet puschar sigsjälv å tränar lite extra så uppstår ju detta inte. Problemet är att väldigt många potentiella framtida elitspelare inte har den egenskapen å drivet. Det är ju helt upp till individen själv. Dock ska sägas att det säkerligen finns div.1 klubbar där man kör seriös fys å individuella upplägg å stöttning, men jag skulle vilja påstå, utan att ha järnkoll direkt att av 56 klubbar så äre inte mer än ca 10-15 stycken högst. Alltså jag menar att man kanske har en fystränare och ett gym nära å lätt-tillgängligt, att det finns lite extra istid då man kan jobba på tekniska lr andra detaljer osv. Tror det är en avsevärd skillnad på det området om man kommer upp på allsvensk nivå. Nu äre oftast säkert inte en ambitionsfråga hos klubbarna utan mera en ekonomisk sådanm det finns såklart inte pengar för å bistå spelarna med alla dessa saker.

Det är intressant att jämföra olika länders framgångsrika system å det ska jag försöka mig på. Men först vill jag bara nämna de olika svagheter som statistiken kan ha för att scouta spelare;
Låt säga att du främst är en defensiv specialist, en forward.
Dessutom är du en pådrivare som tävlar otroligt bra på träningar å skapar därför en bra träningsatmosfär som lyfter hela laget.
Spelaren i fråga är också en positiv glädjespridare i omklädningsrummet som skapar bra laganda å stämning. Spelaren är seriös på gymmet å ger allt för å bli bättre vilket sporrar andra spelare att göra detsamma.
Människan bakom spelaren är också sådan som "växer med uppgiften" och är bäst när det gäller som mest.

Hur många av de här ovanstående faktan är viktiga egenskaper som bör finnas i vinnande lag?
Hur många av dessa syns på eliteprospects stats om ingen har skrivit en text om killen som förtäljer just detta?

Låt säga att den här spelaren spelar i Halmstad i division 1 och gör 25 pinnar på 40 matcher.

Hur stor är chansen att killen får ett allsvenskt erbjudande till nästa sässe?
Ja, jag vet inte, det är väll här det är meningen att agenter ska hjälpa till eller scouter från allsvenska klubbar. Men hur många allsvenska klubbar har egentligen scouter? Vet ingen.
Å hur många allsvenska klubbar har pengar för å anlita en när de lika gärna kan ta in en ung kille från något elitserielag som de blivit rekommenderade från dess tränare osv...

Oddsen är små, men klart att alla chanser finns, ville bara förtydliga det här med hur poäng kan vara helt avgörande för en killes karriär, även om det inte alltid borde vara så.

Sen för all del, finns väl ett fåtal spelare som lever ett rätt glassigt liv i div1 med. Några klubbar med allsvenskt sikte har väll formodligen lite cash å det finns väll således ett fåtal spelare som är proffs i div1 med, även om det inte är representativt för den stora massan...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0