Juniorblaskan

Ja som jag tidigare berättat är junior- å collegehockey mycket större härborta å högre ansett än hemma i Sverige. I USA har man ett magasin/en tidning som kommer ut månadsvis tror jag, gratistidning om vad som händer i juniorhockeyns värld runt om i staterna. Det är väldigt många ligor å en grymt massa spelare å hålla koll på. Här är en länk till Magasinet http://juniorhockeymagazine.com/publication/?i=54711

Om ni går till "Search" å skriver Martin Jorgensen så ser ni vad dom hittills skrivit om mig :)

Annars ser juniorhockeyligornas indelning ut såhär:
Tier I

Tier II

Tier III A
AJHLEJHLMJHLNA3HLNorPacWSHL

Tier III B
CHAEmJHLGLJHLMetJHLSEJHL

Independent
Av tier III ligorna så är EJHL den klart starkaste å lag från EJHL vinner Nationals nästan vartenda år, dessutom skickar EJHL fler spelare till Division 1 College än vad NAHL gör, mest pga att många college ligger i närheten å ligan är därför välscoutad. Inbördes ranking är något i stil med 1. EJHL, 2.AJHL, 3.WSHL, 4.NorPac, 5.MJHL, 6.NA3HL, men det skiljer lite beroende på vem du frågar å från år till år. EmJHL, Empire är farmarligan till EJHL å håller i princip lika hög klass som nedre halvan av Junior A tier III. Det är den enda Junior B ligan som jag har någon speciell koll på men vissa lag är helt okej, dock är det mest riktigt unga spelare där.

Utöver dessa ligor och lag så vet jag att många svenskar spelar i GMHL som är en Independent alltså självständig liga med både Amerikanska å Kanadensiska lag.

Vill man spela ishockey i Kanada så finns det hela 61 ligor (!) att välja bland till skillnad från "bara" :P 16 i USA. Helt sjukt, har ingen superkoll på de olika ligorna i Kanada men några håller riktigt hög klass, å sen vet ju alla att de tre bästa där, de såkallade Major Junior ligorna är proffsligor osv... Dock kan man inte spela på Amerikanskt College efter att ha spelat i någon av dessa tre; QMJHL, OHL eller WHL. Dessa tre är starkare än USHL som är det starkaste i USA. Iaf vad jag har hört, även om jag tror alla USHL-lagen hade kunnat va med å tävla i nån av dom ligorna. USHL jämförs annars Brittish Columbia Hockey League, BCHL, kvalitetsmässigt, å den ligan skickar massor med spelare varje år till D1 College i USA. Collegehockey i Kanada växer för vart år men håller hittills inte i närheten av samma klass som de amerikanska, även om det även där finns massor med bra lag såklart...

/Jögge

Kommentarer
Postat av: Paul

Vad är NCAA då? Är inte de en liga?

2011-01-06 @ 15:53:39
Postat av: Martin

Jo, NCAA är ju bästa College-ligan, men den här tabellen visar bara juniorligor... NCAA D1 är ju bättre än samtliga juniorligor, NCAA D3 är också den bättre än samtliga juniorligor, kanske att USHL är jämbördigt med d3 :)

2011-01-06 @ 20:35:11
Postat av: Sam

Vad håller NAHL för kvalité då om man jämför med sveriges juniorligor, ska förmodligen lira i western division för Alaska Avalanche..?

2011-08-06 @ 23:30:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0